Aspirin liječi erektilnu disfunkciju?

Urolozi upozoravaju da ovom studijom nije bio obuhvaćen veliki dio pacijenata koji nose najveći rizik od erektilne disfunkcije – oboljeli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Medipol u Istanbulu pratili su 184 muškarca prosječne dobi od 48 godina tokom šest sedmica. Oko 70 odsto njih nije moglo postići erekciju – prenosi Daily Mail. Do kraja pokusnog roka situacija kod njih se poboljšala.

Glavni autor studije dr. Zeki Bayraktar objasnio je da neki muškarci imaju veći volumen trombocita od ostalih. To  vodi većoj proizvodnji tromboksana za koji se zna da je odgovoran za blokiranje cirkulacije.

Grupi od 120 njih istraživači su davali Aspirin od 100 mg dok je ostatak dobijao placebo. U tih šest nedjelja periodično su im postavljali dva pitanja:

Jeste li mogli imati seksualni odnos?

Je li erekcija bila dovoljno duga da biste imali uspješan odnos?

Obje grupe muškaraca, i oni koji su uzimali Aspirin i oni kojima je serviran placebo, u oko 50 odsto slučajeva su na prvo pitanje odgovorili “Da”. Manje od trećine njih iz svake skupine odgovorilo je “Da” i na drugo pitanje.

Do kraja studije njihovi odgovori postajali su različitiji.

Nakon šest sedmica muškarci koji su uzimali Aspirin, odgovorili su “Da” na prvo pitanje u 88,3 odsto slučajeva, a njih 78 odsto pozitivno je odgovorilo i na drugo pitanje. Istraživači tvrde da te brojke nisu daleko od onih koje dolaze nakon uzimanja Viagre.

Oni koji su šest sedmica uzimali placebo na prvo pitanje su u 59 odsto slučajeva odgovorili “Da”, a na drugo u 43 odsto.

Ipak, urolozi upozoravaju da ovom studijom nije bio obuhvaćen veliki dio pacijenata koji nose najveći rizik od erektilne disfunkcije, kao što su oni oboljeli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti.

Dr. Darshan Patel sa Odjela za urologiju pri Medicinskom fakultetu u Utahu u SAD-u smatra da su potrebna dalja istraživanja da bi se moglo tvrditi kako Aspirin može spriječiti i liječiti erektilnu disfunkciju.

24sata.hr

 

Tagovi: