Porodica Njegovan prava sportska inspiracija

Ljubav prema tekvandou porodici Njegovan je u genima, jer pored toga što Jovana i Sava treniraju, otac im je trener.

Brat i sestra iz Prnjavora nedavno su i proglašeni za najbolje sportiste ove opštine u  2017. godini, a jedno za drugo imaju samo riječi hvale. Oboje već dugi niz godina plove u sportskim vodama i kako kažu najviše su zahvalni roditeljima na podršci i razumijevanju.

Sava trenira od svoje četvrte godine, kada je još kao neozbiljno dijete  pravio razne anegdote, pomalo i smiješne probleme na treninzima, dok  njegova dvadesetjednogodišnja sestra Jovana od šeste godine vlada borilištem.

"Na naše bavljenje sportom uticalo je to što nam je tata trener. On nas je uveo u tekvondo, ali nikada nije bilo prisle da se njime moramo baviti. Vjerovatno zbog takvog stava i brat i ja smo iskreno zavoljeli tekvondo", priča nam Jovana koja je već drugu godinu za redom proglašena za najuspješniju sportistkinju u Prnavoru.

Osamnaestogodišnji Sava uspio je da na Prvenstvu Republike Srpske osvoji tri zlatne medalje, proglašen je za najuspješnijeg seniora RS i na državnom prvenstvu prošle godine zasluženo osvaja dvije zlatne medalje i jednu bronzanu.

 

Pored svega navedenog,  izdvaja nastup na svjetskom prvenstvu u Italiji 2016. godine kao i nastup u 2017. godini na evropskom prvenstvu u Liverpulu gdje je uspio doći do četvrtfinala ali nažalost izgubio je i tako mu je, za sada, izmakla evropska medalja.

Ništa manje uspješna u 2017-oj godini nije bila ni Jovana Njegovan, ukupno je osvojila dvanaest medalja, od toga: 7 zlatnih, 3 srebrne i 2 bronzane medalje. Na Prvenstvu BiH osvojila je zlatnu medalju u formama seniorke 2.DAN, bronzanu medalju u borbama u kategoriji seniorki -63kg, te u ekipnoj konkurenciji zlatnu medalju u borbama.

Na Prvenstvu RS dvije zlatne medalje su zasijale baš u njenim rukama, a dodjeljen joj je pehar za najuspješniju seniorku RS. Kao član reprezentacije BiH učestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Liverpulu 2017. godine i 2012. godine u Sofiji.

Kako je ovo završna godina u srednjoškolskom obrazovanju Save, on će od ove godine upisati fakultet i tako će poći stopama svoje sestre koja već dvije godine fantastično balansira studije i sportske obaveze. Kako kaže, i on će pokušati što bolje da uskladi svoje školovanje i ljubav prema sportu.

Pravi primjer rada, ljubavi, podrške, požrtvovanosti i uspjeha vidimo u porodici Njegovan, te i oni sami dijele isti savjet svim mladim generacijama:

"Bavite se bilo kojim sportom, pronađite ono u čemu uživate i ono što volite. Sport donosi bezbroj lijepih uspomena i iskustava, jača naše samopouzdanje, te pozitivno utiče na zdravlje i fizički razvoj. Naravno tu su i putovanja po takmičenjima, upoznavanje novih ljudi i novih sredina. Trudite se,  borite se i nikada nemojte odustati od sebe i svojih želja."

Roditelj i trener

"Kao roditelj i trener u ovom vremenu izvrnutih vrijednosti, veoma sam ponosan na uspjeh svoje djece i ostalih takmičara, jer pored sportskih rezultata Tekvando klub ’Prnjavor’ je prepoznatljiv po odličnim učenicima i studentima", izjavio je za mojprnjavor.info ponosni Branislav Njegovan.

Za svakog sportistu najbolje mjerilo njegovog rada i truda su ostvareni rezultati, a prošla godina  je jedna od najuspješniji za ovaj klub. U 2017. godini tekvodno klub "Prnjavor" ima 16 prvaka RS i 11 prvaka BiH u pojedinačnoj konkurenciji.

"Seniorski smo prvaci Republike Srpske i BiH u ekipnoj konkurenciji i proglašeni smo za najuspješniji klub opštine Prnjavor, a naši sportisti najboljim pojedincima", rekao na samom kraju razgovora Njegovan.

Tamara Bogunović

Tagovi: