Kako je pravoslavna Nova godina dočekana širom RS

Višegrađani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu uz nastup Kikija Lesendrića i ''Pilota'', u organizaciji opštine Višegrad i Andrićgrada.

Kiki Lesendrić je rekao da je Višegrad oduvjek bio istorijsko mjesto i da je sada sa Andrićgradom "najljepši kutak u Evropi".

"To je djelo ljudi koji znaju da cijene ono što je Ivo Andrić ostavio iza sebe. Drago mi je da smo ovde, jer je sve nestvarno", istakao je Lesendrić.

Lesendrić je svima poželio da u Novoj godini čuvaju porodicu, prijatelje i zemlju i poželio puno sreće, zdravlja i ljubavi, uz poruku da slušaju muziku.

Nakon vatrometa, koji je uslijedio u ponoć, prisutnima se obratio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji im je poželio sreću, zdravlje i radost.

Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet. Na proslavi je nastupila pjevačica Gordana Goca Lazarević, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice prethodno je u 23.30 služen moleban.

Predsjednik derventske "Prosvjete", protojerej-stavrofor Dragan Kainović, kaže da su ovakva druženja potrebna narodu, jer je prosječan čovek vezan za televiziju, politiku.

"Nestalo je žive riječi, nestalo je komunikacije, a druženja oči u oči kao što je ovo večeras su poželjna", rekao je Kainović, koji je sugrađanima poželio zdravlje, mir i sreću.

U Modriči je pravoslavna Nova godina dočekana u prigradskom naselju Višnjik gdje je u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice služen moleban.Dočeku je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika, sveštenstvo modričkih parohija i rukovodstvo opštine Modriča.

Načelnik opštine Mladen Krekić poželio je građanima ove lokalne zajednice kao i svim Srbima zdravlje i sreću u 2018. godini. 

Paroh crkve Pokrova Presvete Bogorodice protojerej-stavrofor Pero Tanacković rekao je da se obilježavanjem pravoslavne Nove godine, kao i svih hrišćanskih praznika, šalje poruka mira među ljudima.

On je zahvalio lokalnoj urpavi i modričkim privrednicima za pomoć u organizaciji druge po redu proslave pravoslavne Nove godine na otvorenom u Modriči. 

Na dočeku su se u kulturnom i zabavnom programu predstavila kulturno-umjetnička društva sa područja Modriče, Muzičko društvo "Isidor Bajić", Pjevačko društvo sveštenika i bogoslova "Zapis", te amaterske muzičke grupe sa područja ove opštine.

Pravoslavna Nova godina je u Prnjavoru uz narodno veselje i molebane za srećno i blagosloveno 2018. LJeto Gospodnje dočekana u portama hramova Svetog velikomučenika Georgija i Svetog Save.Protojerej Duško Drinić je u obraćanju okupljenim vjernicima pozvao na očuvanje vjere i tradicije. 

"Potrudimo se da 2018. godina bude godina mira, pokajanja, ispravljanja, izvršenja zapovijesti Božijih, a prije svega godina čuvanja vjere pravoslavne, onakve kakve su nam sveti preci predali, onakve kakvu je Srbima ostavio Sveti Sava", poručio je protojerej Drinić.

U porti hrama Svetog velikomučenika Georgija tačno u ponoć priređen je i vatromet.

Stanovnici Istočnog Sarajeva i njihovi gosti pravoslavnu Novu godinu dočekali su na otvorenom uz nastup novosadske grupe "Garavi sokak". Prisutnima je tradicionalno posluženo kuvano vino, a ulazak u pravoslavnu Novu godinu obilježen.

Veselo je bilo i u brojnim ugostiteljskim objektima u opštinama u sastavu Istočnog Sarajeva i na Jahorini.

Banjalučani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali uglavnom u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima.

Ove godine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na Trgu Krajine.

Oni koji su željeli veče da provedu uz muziku, ali i konzumaciju banjalučkog ćevapa, imali su priliku da posjete Prvi "Ćevap fest", gdje je nastupao Gradski tamburaški orkestar i banjalučki bend "Odeon".

Trebinjce i njihove goste u pravoslavnu Novu godinu uveo je novosadski sastav „Frajle“.

Doček Nove godine na otvorenom počeo je koncertom Igora Vukojevića.

Tagovi: