Olimpijska prvakinja čeka eutanaziju

Tužna priča dolazi iz Belgije. Marieke Vervoort, 38-godišnja paraolimpijska i svjetska prvakinja u sprintu, potpisala je papire za eutanaziju. Njeno zdravstveno stanje pogoršava se iz dana u dan, noćima ne može zaspati, nesvjestice su sve češće, gubi vid i ne može više živjeti tako.

Ne može ni jesti, a bol je postala nepodnošljiva jer lijekovi ne djeluju.

"Ne želim se više mučiti. Previše je teško, sve više sam u depresiji. Nikad se nisam osjećala ovako, sve vrijeme plačem. Ako postoji Bog, mora da je loš momak jer me ovako kažnjava. Sada čak i moj vid polako nestaje. Jedan optičar je vid na mom oku ocijenio s dva boda od mogućih deset, dok mi je drugi dao ocjenu jedan. Rekao je da ništa ne može učiniti jer je problem u mozgu. Neurologinja je provela sa mnom cijelo večer dok sam imala jedan spazam za drugim. Rekla je da u pitanju nije epileptični napad, već je moje tijelo u tolikim bolovima da vrišti", otkrila je Vervoort u intervjuu za britanski Telegraph.

Ona je u mlađim danima igrala košarku i bavila se triatlonom te ronjenjem. Međutim, prvi znaci bolesti pojavili su se na petama, pa je morala koristiti štake, a nedugo nakon toga nije više mogla hodati. Paraliza je uslijedila zbog deformacije između petog i šestog vratnog pršljena.

Vervoort je 2012. osvojila zlato na Paraolimpijskim igrama na 100 metara, a uz europski rekord na 200 metara stigla je do srebra. Njen najbolji prijatelj je labrador Zenn koji joj dodaje stvari i lijekove...

"Svi su me vidjeli kao sretnu, uspješnu, jaku, ali nisu znali što se krilo iza svega. Zbog toga je za mene svaki paraolimpijac šampion. Nitko ovo ne zna, ali tri dana prije moje prve utrke u Brazilu bila sam u bolnici jer sam konstantno bila bolesna. Bila sam ljuta, ali sam svejedno bila druga", ispričala je Belgijanka.

Željela je počiniti samoubojstvo, ali je dobila dozvolu za smrtonosnu injekciju i sve je isplanirano. Božić će provesti u svojoj kući u Bruxellesu. Kada se obavi eutanazija, tamo će biti rasut njen pepeo, a po njenoj želji bit će pušteni i bijeli leptiri iz crvene kutije. Također, njeni roditelji neće biti prisutni u tom teškom i bolnom trenutku.

(Buka)

Tagovi: