Ilegalni prevoz cvjeta u regionu: Kombijem na crno do EU

Kombi prevoznika koji ''kupe'' putnike na kućnim adresama i prevoze ih do željene adrese u zemlje regiona i zapadne Evrope sve je više.

Prevoznici koji rade na crno voze putnike za Beograd, Zagreb, Grac, Beč, Minhen i druge gradove po cenama karte koje su do 30 odsto niže, čime predstavljaju nelojalnu konkurenciju legalnim prevoznicima.

Na internetu je moguće pronaći brojne oglase u kojima se nudi prevoz u inostranstvo i čak imaju redovne linije koje saobraćaju određenim danima u određenim terminima.

Momčilo Sladoje, iz Udruženja prevoznika RS pri Privrednoj komori RS, kaže da su im ilegalni kombi prevoznici celu letnju sezonu preotimali putnike prevozeći ih do hrvatskog i crnogorskog primorja.

- Osim toga, ileglani prevoznici redovno saobraćaju prema susednim zemljama i u EU, zbog čega mi koji legalno radimo trpimo milionsku štetu. Oni neretko imaju više putnika nego mi, pa čak i kad je cena karte skoro ista, jer voze putnike od kućnog praga do željene adrese u inostranstvu - ističe Sladoje.

Nezainteresovani inspektori

On kaže da je dovoljno kupiti solidan kombi i nuditi usluge prevoza bez ispunjavanja drugih uslova i plaćanja obaveza državi.

- Naši inspektori su nezainteresovani za ovaj problem. Neki od njih su čak koristili usluge ilegalnih prevoznika - kaže Sladoje.

Analize Udruženja prevoznika pokazuju da čak trećina prihoda od ukupno svih prihoda u oblasti međunarodnog javnog prevoza ode u nelegalne tokove.

- Država bi imala koristi da reši taj problem i od tog iznosa naplati PDV - ističe Sladoje.

20 evra

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da problem nelegalnog prevoza postoji godinama, ali da je poslednjih godinu dana eskalirao.

Ističe da su tražili od inspekcije da idu na autoputeve, zaustavljaju ilegalce i kažnjavaju ih, kao i da im u saradnji sa carinicima i graničnom policijom ne dozvoljavaju da pređu granicu.

- Ne može jedan te isti kombi ili mini bus dva puta u toku sedmice navodno da vozi rodbinu i rođake do Beča. Međutim, kod nas za 20 evra, koje date cariniku, granicu možete preći i na felugama - kaže Grbić.

Napominje da nije bezbedno voziti se sa nelegalnim prevoznicima koji imaju jednog vozača, koji vozi i duže od osam sati bez odmora.

Zajedničke kontrole

U Inspektoratu RS kažu da su ovaj problem počeli rešavati u saradnji sa inspekcijom iz Srbije. Zajednička kontrola je pokazala da je relacija Beograd-Sarajevo-Beograd evidentirana kao trasa nelegalnog prevoza putnika.

- Obavili smo devet kontrola na području Sokoca, Zvornika i Šekovića. U svim slučajevima utvrđeno je da je reč o nelegalnom prevozu putnika, gde su putnici ukrcavani u vozila na kućnim adresama uz naplatu prevoza tokom vožnje, bez izdavanja bilo kakvih voznih karata - kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Prekinute nelegalne linije

Inspekcija RS je utvrdila da su nelegalan prevoz od Sarajeva do Beograda obavljala preduzeća iz Beograda „Gea tours“, „Terra travel“ i „Taksit“.

- Inspektori su prekidali započete vožnje, putnike upućivali na vozila javnog prevoza, dok su vozačima izrečene novčane kazne. Takođe, o kontrolama je obavešteno i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti - navela je Makivićeva.

PIŠE: Borka Budić, EuroBlic

Tagovi: