Branešci: Tradicionalna ''Aleksijada'' okupila oko 300 članova porodice

U selu Branešci u opštini Čelinac – Aleksića kao u priči. Okupili se i ove godine, jer im je tako onomad naredio deda Aleksa.

Približava mu se i stota godina, ali Stojan Aleksić i danas pamti zadnju želju svog djeda Alekse Aleksića – Ate. Htio je, kaže, da se kod mlinske luke u Branešcima okupljaju njegovi potomci, pa im je svima ostavio taj dio zemlje. Ta želja se godinama ispunjava, pa se i danas na “Aleksijadi” okupilo oko 300 članova porodice.

“On je podijelio zemlju sinovima. A sve i jedan njegov sin se vežu za ovu luku. Ovo je ostavio svima. Njegovo je potomstvo ovo dolje sve. Ovo ostaje jednoj porodici kao simbol”, objašnjava Stojan Aleksić.

Jedan od njegovih unuka i osnivača “Aleksijade” je i Čedo Aleksić. Sjeća se vremena kada je čitava porodica živjela na tom području, a danas su, kažu, rasuti po svijetu. Godinama ih ništa nije spriječilo da dolaze na porodično okupljanje.

“Počela je 1982. godine. Samo, onda je bilo drugačije, mi smo se okupili ovdje bez ičega ovoga. Ni blizu svega kao sad. Jedina smo mi porodica u okruženju koja ima gdje da se skupi. To je mlinska luka”, kaže Čedo Aleksić.

Aleksići pričaju da su ponosni na tu tradiciju. Nisu je propustili ni najmlađi članovi porodice, ali mnogi od njih su se, kažu, i upoznali na “Aleksijadi”.

Pogotovo prve godine kad smo formirali tu Aleksijadu, 1982,  tada su došli još više, masovnije. Dolaze iz Srbije, iz čitave BiH, svuda nas ima. Ali upoznamo se, ovo je jedno divno druženje”, rekla je Dušanka Aleksić.

Aleksići pričaju da je među njima bio i jedan knez. Danas je tu, kažu, najviše pravnika i doktora.

(ATV)

Tagovi: