Dodik nije dopustio premijerki ni da progovori

Dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas u Banjaluci, nakon sastanka koalicionih partnera, odgovarao na novinarska pitanja, premijerka Željka Cvijanović stajala je iza njegovih leđa i - smejala se.

Doduše, nije mogla ni da progovori, budući da joj Dodik to nije ni dozvoljavao.

Posle sastanka vladajuće koalicije u Srpskoj, novinare su zanimali i odgovori na brojna pitanja iz domena Vlade RS, ali je Dodik naglasio da mogu da pitaju samo njega i lidere DNS i SP, Marka Pavića i Petra Đokića, a da će premijerka naknadno organizovati konferenciju za novinare.

Novinarki Gordani Katani više od toga je zasmetalo to što se Cvijanovićeva smeškala svaki put kada bi ona postavila pitanje, prvenstveno o požarima u Srpskoj.

- Može li predsednica da prestane da se smeje i da se ponaša kako dolikuje predsednici Vlade – upitala je Katana, na šta je Dodik uzvratio u svom već poznatom maniru: „Mogli bi vi malo kulture uneti i postaviti jedno pitanje. Otkud vam pravo da vi sada držite predavanje kako se ko ponaša? Šta ste do te mere nervozni da vam sve smeta? Pitali ste me tri puta; doviđenja, prijatno.“

Predsednik je imao i zanimljivo tumačenje stanja na požarištima. Kaže da je prilikom posete Trebinju čuo da građani u okolini namerno vatrom uništavaju šipražje, nadajući se kiši. Upitan zašto se takvi pojedinci ne kažnjavaju odgovorio je kontrapitanjem: „Kako mislite da MUP na nekoj ćupriji stalno čeka nekog čobanina koji će nešto zapaliti“.

Na konstataciju novinara da ima i primera da, osim šipražja, gori i borova šuma, a da vatrogasci nemaju opremu za gašenje, Dodik je odgovorio: „To ste vi videli dva-tri bora upaljena. Desi se, naravno. Nisam ja kriv za to što se požar raširio. Gori čitava Evropa, pola Hrvatske je bilo u plamenu. Borimo se s tim, činimo sve što je moguće.“

Kao vrhunac svega, na pitanje šta misli o peticiji organizacije „ReStart Srpska“ kojom traže da se nabavna cena automobila za ministre ograniči na 50.000 KM, Dodik nije odgovorio.

- Završili smo – rekao je predsednik i, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, napustio konferenciju za novinare.

PIŠE: Slobodan Popadić, EuroBlic

Tagovi: