SDS podnio krivičnu prijavu protiv Riste Marića

SDS je odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Šuma RS Rista Marića.

Optužuju ga SDS-ovci da je nezakonitim radnjama oštetio lokalne zajednice za 13, 7 miliona maraka, kao i to da je, takođe, nezakonito imenovao SNSD-ovog Neđa Mašića za v.d.direktora čajničkog gazdinstva.

I dok Marić izričito odbacuje optužbe, u SDS-u pripremaju i dopunu.

“Dakle i negativno stanje trenutno i vrlo problematična investiciona ulaganja kada su u pitanju nabavka informacionih softvera ili sistema i ptanje je da li je to sve neophodno u toj fazi, jer su Šume u cijeloj fazi jedan narušen sistem“, kaže Dragan Ćuzulan, potpredsjednik SDS-a.

Politička krivična prijava me ne čudi, ali me čudi njeno obrazloženje, poručuje iz Banjaluke Risto Marić. Osporava sve tačke SDS-ove optužnice i naziva je neosnovanom.

“Čitajući optužnicu došao sam do zaključka da je vjerovatno da je pismen čovjek pisao na nepismen način. Prije svega taj koji je pisao ovu krivičnu prijavu, svi navodi vezano za vrijednosti koje su iskazane u ovoj krivičnoj prijavi ne stoje, niti jedna komponenta u krivičnoj prijavi nije istinita“, rekao je Risto Marić, generalni direktor Šuma RS.

Marić pojašnjava da su sva dugovanja prema lokalnim zajednicama, koje je naslijedio izmirena sa kreditom od 18 miliona maraka, a sve pod nadzorom Poreske uprave. I dok se generalni direktor ponovo pravda za imenovanje čajničkog v.d.direktora pozivajući se na regularno prelazno rješenje, u SDS-u se ne zaustavljaju, pa Marića optužuju da urušava pozitivna šumska gazdinstva.

“Gubici ŠG Visočnik Han Pjesak su za šest mjeseci oko million, ŠG Drina Srebrenica oko 450 hiljada, kažem neznatno Lisine, Čemernice Kneževo, nekih 8 hiljada“, kaže Danko Vučetić, šef Sektora za šumarstvo u Socijalno-eknomskom savjetu SDS-a.

Još mogu da potvrdim da će ŠG iz Han Pjeska kraj godine dočekati sa pozitivnim rezultatom, iako je prvih pola godine bila obustava redovne sječe”, rekao je Risto Marić.

Marić tvrdi da je najveći problem u Šumama Srpske šumske bolesti poput potkornjaka i da im to stvara gubitke. U SDS-u ipak kažu da će sve dokaze protiv Marića dostaviti i Nadzornom odboru preduzeća i očekuju optužnicu.

Prije mjesec dana i SIPA je podnijela krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Šuma. Ne zna se da li je Tužilaštvo BiH prihvatilo ovaj predmet ili ga je proslijedilo Okružnom Tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

(ATV)

Tagovi: